Announcement

Collapse

The Alpha Software Forum Participation Guidelines

The Alpha Software Forum is a free forum created for Alpha Software Developer Community to ask for help, exchange ideas, and share solutions. Alpha Software strives to create an environment where all members of the community can feel safe to participate. In order to ensure the Alpha Software Forum is a place where all feel welcome, forum participants are expected to behave as follows:
  • Be professional in your conduct
  • Be kind to others
  • Be constructive when giving feedback
  • Be open to new ideas and suggestions
  • Stay on topic


Be sure all comments and threads you post are respectful. Posts that contain any of the following content will be considered a violation of your agreement as a member of the Alpha Software Forum Community and will be moderated:
  • Spam.
  • Vulgar language.
  • Quotes from private conversations without permission, including pricing and other sales related discussions.
  • Personal attacks, insults, or subtle put-downs.
  • Harassment, bullying, threatening, mocking, shaming, or deriding anyone.
  • Sexist, racist, homophobic, transphobic, ableist, or otherwise discriminatory jokes and language.
  • Sexually explicit or violent material, links, or language.
  • Pirated, hacked, or copyright-infringing material.
  • Encouraging of others to engage in the above behaviors.


If a thread or post is found to contain any of the content outlined above, a moderator may choose to take one of the following actions:
  • Remove the Post or Thread - the content is removed from the forum.
  • Place the User in Moderation - all posts and new threads must be approved by a moderator before they are posted.
  • Temporarily Ban the User - user is banned from forum for a period of time.
  • Permanently Ban the User - user is permanently banned from the forum.


Moderators may also rename posts and threads if they are too generic or do not property reflect the content.

Moderators may move threads if they have been posted in the incorrect forum.

Threads/Posts questioning specific moderator decisions or actions (such as "why was a user banned?") are not allowed and will be removed.

The owners of Alpha Software Corporation (Forum Owner) reserve the right to remove, edit, move, or close any thread for any reason; or ban any forum member without notice, reason, or explanation.

Community members are encouraged to click the "Report Post" icon in the lower left of a given post if they feel the post is in violation of the rules. This will alert the Moderators to take a look.

Alpha Software Corporation may amend the guidelines from time to time and may also vary the procedures it sets out where appropriate in a particular case. Your agreement to comply with the guidelines will be deemed agreement to any changes to it.



Bonus TIPS for Successful Posting

Try a Search First
It is highly recommended that a Search be done on your topic before posting, as many questions have been answered in prior posts. As with any search engine, the shorter the search term, the more "hits" will be returned, but the more specific the search term is, the greater the relevance of those "hits". Searching for "table" might well return every message on the board while "tablesum" would greatly restrict the number of messages returned.

When you do post
First, make sure you are posting your question in the correct forum. For example, if you post an issue regarding Desktop applications on the Mobile & Browser Applications board , not only will your question not be seen by the appropriate audience, it may also be removed or relocated.

The more detail you provide about your problem or question, the more likely someone is to understand your request and be able to help. A sample database with a minimum of records (and its support files, zipped together) will make it much easier to diagnose issues with your application. Screen shots of error messages are especially helpful.

When explaining how to reproduce your problem, please be as detailed as possible. Describe every step, click-by-click and keypress-by-keypress. Otherwise when others try to duplicate your problem, they may do something slightly different and end up with different results.

A note about attachments
You may only attach one file to each message. Attachment file size is limited to 2MB. If you need to include several files, you may do so by zipping them into a single archive.

If you forgot to attach your files to your post, please do NOT create a new thread. Instead, reply to your original message and attach the file there.

When attaching screen shots, it is best to attach an image file (.BMP, .JPG, .GIF, .PNG, etc.) or a zip file of several images, as opposed to a Word document containing the screen shots. Because Word documents are prone to viruses, many message board users will not open your Word file, therefore limiting their ability to help you.

Similarly, if you are uploading a zipped archive, you should simply create a .ZIP file and not a self-extracting .EXE as many users will not run your EXE file.
See more
See less

Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

    I'm working on putting some graphs on a webpage and I was following Selwyn's video examples. The problem I've run into is that when I do the a5_mergedataintotemplate and pass in the resultset from my query, the first result is being left out. I've confirmed that the data is there, it's just not being merged in. I tried a couple of different tests, one of which consisted of running a loop and checking the data output as text in the debugger. It looks like the merge is starting with the second row of data. Is anybody else experiencing this or have a workaround. I'm not able to set the current row in the result to the first and I don't see any other properties to force it to merge the first row of data.

    I'm on Alpha Anywhere v4.5.5.0 build 5667

    'open a connection
    dim cn as sql::Connection
    cn.open("::Name::IQMS-IQORA")

    'execute the previously specified sql query
    dim flag as l
    flag = cn.Execute(sql)

    'save the results from the qeury in a result set variable to read
    dim rs as sql::ResultSet
    rs = cn.ResultSet

    debug(1)
    dim test as c
    test = "Name" + rs.data(1) + " " + rs.data(2) 'check if first row exists in results
    while rs.NextRow() 'loop through results to see what comes up
    test = "Name" + rs.data(1) + " " + rs.data(2)
    end while

    'declare a template to the save the data from the sql query for JSON
    dim template as c
    template = "['{js_escape(ds.data("mfgcell"))}', {ds.data("avgofoee_pct")}],"

    'merge the reults from the result set into a text variable using the template format
    dim txt as c
    txt = a5_mergedataintotemplate(template, rs)

    'trim the trailing comma off the result set
    txt = rtrim(txt, ",")

    'format the first row of the results with header names
    txt = "[['Plant', 'Average OEE']," + txt + "]"


    dim js as c
    js = "dialog.object}._data = " + txt + ";"

    e.javascript = js
    Last edited by KWessel; 05-09-2019, 11:52 AM. Reason: add comments to debug code

  • #2
    Re: Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

    The problem is that this line implicitly fetches the first row. It has to in order to get data:

    test = "Name" + rs.data(1) + " " + rs.data(2) 'check if first row exists in results

    And then this line moves to the second row with .NextRow():

    while rs.NextRow() 'loop through results to see what comes up

    Try this construct instead:

    Code:
    flag = rs.nextRow()
    while flag
    	' do stuff
    	flag = rs.nextRow()
    end while
    -Steve
    sigpic

    Comment


    • #3
      Re: Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

      I was only using that line to check that the first row of data was actually fetched, my original code didn't have the while loop or the line before it. My only guess is that the template merge is skipping the first row of data somehow and reading everything after that.

      Comment


      • #4
        Re: Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

        Then you can do this:
        Code:
        flag = rs.nextRow()
        if flag = .f.
           ' this means no data
        else
          while flag
        	' do stuff
        	flag = rs.nextRow()
          end while
        end if
        -Steve
        sigpic

        Comment


        • #5
          Re: Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

          I've tested your code using SQL Server and MySQL. If I remove any action with the resultset, before the merge, then all is ok. If you touch the resultset, if you access it, then stuff gets messed up.

          If you include this in your code...

          Code:
          test = "Name" + rs.data(1) + " " + rs.data(2) 'check if first row exists in results
          Then the resultset is now positioned the 2nd record.

          If you get the resultset and immediately do the merge, then all is ok.

          Comment


          • #6
            Re: Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

            Appreciate your replies.

            I figured something out regarding this, and I'm not sure if it's specific to the build I'm using. In my code I was saving the result of my query in a sql::resultset then I was passing that result set, without doing anything else with it, to the a5_mergedataintotemplate function. It would skip the first record. I found that if I skip the sql::resultset assignment altogether and deirectly pass in my ocn.ResultSet, the first record now appears. I'm using an Oracle database, but it did the same thing with MS SQL Server. My current code is below.

            Code:
            debug(1)
            
            dim osql as c
            osql = <<%txt%
            SELECT MFGCELL,  Avg(OEE_PCT)  AS AvgOfOee_Pct 
            FROM v_hpc_realtime_lite 
            where MFGCELL like 'PLANT 1'
            GROUP BY MFGCELL
            %txt%
            
            'declare a template to the save the data from the sql query for JSON
            dim template as c
            template = "['{js_escape(ds.data(\"mfgcell\"))}', {ds.data(\"avgofoee_pct\")}],"
            
            'open a connection to IQMS
            dim ocn as sql::Connection
            ocn.open("::Name::IQMS-IQORA")
            
            'execute the previously specified sql query
            dim flag as l
            flag = ocn.Execute(osql)
            
            dim txt as c
            txt = a5_mergedataintotemplate(template, ocn.ResultSet)
            
            'save the results from the qeury in a result set variable to read
            'dim ors as sql::ResultSet
            'ors = ocn.ResultSet
            
            ocn.close()
            
            'trim the trailing comma off the result set
            txt = rtrim(txt, ",")
            
            'format the first row of the results with header names
            txt = "[['Plant', 'Average OEE']," + txt + "]"
            
            dim js as c
            js = "{dialog.object}._data = " + txt + ";"
            
            e.javascript = js
            You can see my commented out lines for the ors resultset. If I use that code instead, it will skip the first record when I pass that in to the merge function. So it seems like just assigning the result set is manipulating it to go past the first record. I tried manually assigning the row before the merge on the data set, but that didn't do it either. I guess I'll leave it this way since it seems it's working.

            Comment


            • #7
              Re: Issue with SQL Result Set and Merging Data into a template

              I've felt, for a couple of years, that working with a resultset produces different results under certain builds and circumstances... I've just never be able to duplicate it. Sometimes, the resultset is positioned on the first record while debugging in Live or Working Preview. When I run the same code on a server I get different results.

              Same in this scenario. Your code works for me and I get all records. You don't. But it could be because of build or something else. I'm usually so exhausted by these random fluctuations in dependability that once it works I just move on to the next issue.

              Glad it's working for you. You shouldn't have to go through this for such a basic operation.

              Comment

              Working...
              X