Alpha Software Mobile Development Tools:   Alpha Anywhere    |   Alpha TransForm subscribe to our YouTube Channel  Follow Us on LinkedIn  Follow Us on Twitter  Follow Us on Facebook

Announcement

Collapse

The Alpha Software Forum Participation Guidelines

The Alpha Software Forum is a free forum created for Alpha Software Developer Community to ask for help, exchange ideas, and share solutions. Alpha Software strives to create an environment where all members of the community can feel safe to participate. In order to ensure the Alpha Software Forum is a place where all feel welcome, forum participants are expected to behave as follows:
  • Be professional in your conduct
  • Be kind to others
  • Be constructive when giving feedback
  • Be open to new ideas and suggestions
  • Stay on topic


Be sure all comments and threads you post are respectful. Posts that contain any of the following content will be considered a violation of your agreement as a member of the Alpha Software Forum Community and will be moderated:
  • Spam.
  • Vulgar language.
  • Quotes from private conversations without permission, including pricing and other sales related discussions.
  • Personal attacks, insults, or subtle put-downs.
  • Harassment, bullying, threatening, mocking, shaming, or deriding anyone.
  • Sexist, racist, homophobic, transphobic, ableist, or otherwise discriminatory jokes and language.
  • Sexually explicit or violent material, links, or language.
  • Pirated, hacked, or copyright-infringing material.
  • Encouraging of others to engage in the above behaviors.


If a thread or post is found to contain any of the content outlined above, a moderator may choose to take one of the following actions:
  • Remove the Post or Thread - the content is removed from the forum.
  • Place the User in Moderation - all posts and new threads must be approved by a moderator before they are posted.
  • Temporarily Ban the User - user is banned from forum for a period of time.
  • Permanently Ban the User - user is permanently banned from the forum.


Moderators may also rename posts and threads if they are too generic or do not property reflect the content.

Moderators may move threads if they have been posted in the incorrect forum.

Threads/Posts questioning specific moderator decisions or actions (such as "why was a user banned?") are not allowed and will be removed.

The owners of Alpha Software Corporation (Forum Owner) reserve the right to remove, edit, move, or close any thread for any reason; or ban any forum member without notice, reason, or explanation.

Community members are encouraged to click the "Report Post" icon in the lower left of a given post if they feel the post is in violation of the rules. This will alert the Moderators to take a look.

Alpha Software Corporation may amend the guidelines from time to time and may also vary the procedures it sets out where appropriate in a particular case. Your agreement to comply with the guidelines will be deemed agreement to any changes to it.



Bonus TIPS for Successful Posting

Try a Search First
It is highly recommended that a Search be done on your topic before posting, as many questions have been answered in prior posts. As with any search engine, the shorter the search term, the more "hits" will be returned, but the more specific the search term is, the greater the relevance of those "hits". Searching for "table" might well return every message on the board while "tablesum" would greatly restrict the number of messages returned.

When you do post
First, make sure you are posting your question in the correct forum. For example, if you post an issue regarding Desktop applications on the Mobile & Browser Applications board , not only will your question not be seen by the appropriate audience, it may also be removed or relocated.

The more detail you provide about your problem or question, the more likely someone is to understand your request and be able to help. A sample database with a minimum of records (and its support files, zipped together) will make it much easier to diagnose issues with your application. Screen shots of error messages are especially helpful.

When explaining how to reproduce your problem, please be as detailed as possible. Describe every step, click-by-click and keypress-by-keypress. Otherwise when others try to duplicate your problem, they may do something slightly different and end up with different results.

A note about attachments
You may only attach one file to each message. Attachment file size is limited to 2MB. If you need to include several files, you may do so by zipping them into a single archive.

If you forgot to attach your files to your post, please do NOT create a new thread. Instead, reply to your original message and attach the file there.

When attaching screen shots, it is best to attach an image file (.BMP, .JPG, .GIF, .PNG, etc.) or a zip file of several images, as opposed to a Word document containing the screen shots. Because Word documents are prone to viruses, many message board users will not open your Word file, therefore limiting their ability to help you.

Similarly, if you are uploading a zipped archive, you should simply create a .ZIP file and not a self-extracting .EXE as many users will not run your EXE file.
See more
See less

Active Phone number on smart phone?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Active Phone number on smart phone?

    I am not deploying my experiments in V12 yet (for a good reason), so I just wanted to ask whether smart phones can detect that a field in a grid component that is an embedded component in a panel has a phone number in it.. so that when user clicks it on a smart phone, it does the 'call' thing. Is there something I should be setting in the phone number field on my grid to make this happen?

    UPDATE: To save someone from reading through the trial and errors in this thread, the answer to my question was to put the following javascript code in the OnClick event of the phone number field on my embedded read-only grid:

    Code:
    \\In this case, MOBILE is the name of the field that holds the phone number.
    var pno = {grid.object}.getValue('G','MOBILE',{grid.rowNumber});
    
    if (A5.flags.supportsTouch !=false) {
    	window.location = 'tel:'+pno;
    } else {
    	alert('Not running on a mobile phone device.');
    }
    Last edited by kingcarol; 06-21-2013, 02:45 PM.
    Carol King
    Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
    http://www.CHSBuilderSoftware.com

  • #2
    Re: Active Phone number on smart phone?

    Hi Carol,

    I would think you want some sort of button that does the 'call' thing, otherwise any clicking in the field to edit/add would start calling the number. Not sure how you would access the 'call' thing though. It's probably different between Android, blackberry, iphone and windows phone.

    Comment


    • #3
      Re: Active Phone number on smart phone?

      On IOS devices (and I think android as well) you do not have to do anything other than display a phone number. Every site(whether its a mobile site or not) If I touch a phone number I am given the opportunity to call or not (cancel)
      Bill Griffin
      Parkell, Inc

      Comment


      • #4
        Re: Active Phone number on smart phone?

        Hi Bill,

        That works if the number is part of the web page, but if it is a field in a form on a web page it does not. You just get to edit the number that is in the field.

        Comment


        • #5
          Re: Active Phone number on smart phone?

          You are correct sir....
          Bill Griffin
          Parkell, Inc

          Comment


          • #6
            Re: Active Phone number on smart phone?

            So it sounds like I should take the grid I have in the panel and make an a5w page from the grid and put that in the panel. It's a non-updateable grid anyway, so I'll try that.
            Carol King
            Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
            http://www.CHSBuilderSoftware.com

            Comment


            • #7
              Re: Active Phone number on smart phone?

              Not sure if that will work( even though theoretically it should), but its worth a shot.
              Bill Griffin
              Parkell, Inc

              Comment


              • #8
                Re: Active Phone number on smart phone?

                Just tried putting the grid in a page, and encountered various sizing, filtering, etc. obstacles with it in a panel. ANYWAY, would rather find out use a 'Call' button on the panel header where grid is embedded (as Lance mentioned). Any more ideas out there?

                Hmmm, I'm thinking that I might need to set a session variable in Xbasic that contains the phone number and send it into a page that is then opened in an IFrame panel.
                Carol King
                Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
                http://www.CHSBuilderSoftware.com

                Comment


                • #9
                  Re: Active Phone number on smart phone?

                  This shouldn't be that difficult to do, yet.... I tried a couple of things, but to no avail. I am in contact with Bob Moore. I will let you know what I find out.
                  Bill Griffin
                  Parkell, Inc

                  Comment


                  • #10
                    Re: Active Phone number on smart phone?

                    I've tried a bit, too. Having trouble getting the page I made to update the data in the session variable I'm using to send in the phone number. When 'Call' button clicked on panel, I call an Xbasic function that does an sql query to get the phone number where the contact id is supplied from a Contacts list object. It returns the phone number in the result set. Then the function sets a session variable to that phone number. Then the function sets focus to the panel with the page in it. The page has this on it: <%A5 ? session.ContactHomePhone %> The page displays a phone number, but it keeps remembering a previous value. I check marked that the page embedded in a panel should 'Refresh When Panel Card Gets Focus' but that's not helping. If I go back to Design Mode and then to Live Preview again, THEN I see the phone number value for the last contact selected in the contact list from LAST live preview.

                    I have verified that the session variable does get set to the proper value in the xbasic function by having the function pop up a message that shows the value. But somehow that doesn't get updated when setting focus to the panel with the page embedded in it.
                    Last edited by kingcarol; 06-20-2013, 11:23 AM.
                    Carol King
                    Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
                    http://www.CHSBuilderSoftware.com

                    Comment


                    • #11
                      Re: Active Phone number on smart phone?

                      So... for your thrilling entertainment of the day, I did a little video to show where I was at so far and trouble I'm having with session variables: http://screencast.com/t/oLwBMy9kp
                      Carol King
                      Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
                      http://www.CHSBuilderSoftware.com

                      Comment


                      • #12
                        Re: Active Phone number on smart phone?

                        Update: It appears that my session variable issue has been resolved by check marking 'Delay Render Until Visible' in the properties for my embedded a5w page of phone numbers.
                        Carol King
                        Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
                        http://www.CHSBuilderSoftware.com

                        Comment


                        • #13
                          Re: Active Phone number on smart phone?

                          Check out this video from Bob More: http://youtu.be/E8i899iDyKc

                          I think after you watch this you will be able to simplify what you are doing..
                          Last edited by Bill Griffin; 06-21-2013, 07:46 AM.
                          Bill Griffin
                          Parkell, Inc

                          Comment


                          • #14
                            Re: Active Phone number on smart phone?

                            That's really cool! And it taught me things as well.

                            Comment


                            • #15
                              Re: Active Phone number on smart phone?

                              Just watched Bob's video. Yes, Cool! Dumb question... when he shows the javascript in the List Events, is this line:
                              window.location = 'tel:'+this.value;
                              telling a touch device that this is a phone number? ie, is the prefix 'tel:' triggering the touch device to pop up the little Call window?
                              Last edited by kingcarol; 06-21-2013, 10:06 AM.
                              Carol King
                              Developer of Custom Homebuilders' Solutions (CHS)
                              http://www.CHSBuilderSoftware.com

                              Comment

                              Working...
                              X