Alpha Video Training
Results 1 to 12 of 12

Thread: Password Recovery

  1. #1
    Member totallycovered's Avatar
    Real Name
    Derek Schaefer
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    121

    Default Password Recovery

    Hi All,

    I am trying to get the Recover Lost Password function working. I have checked the forums, but have not seen any resolutions.

    In Web Security, data required for password reset or recovery is set to Valid Email Address.

    Under that, Recovery Method is Send Email to User.

    My profile for sending emails is "Default". I have a Default email profile in View> Settings> Email that works when I test it.

    I have the email address saved in the Registered Users table.

    When I test the Password Recovery by inputting my email address, I just get sent back to login and I see the alternative recovery method only (a link that says "Send Email Request for User Information"). Alpha doesn't send an email for password recovery.

    If anyone has this working, can you maybe post any tips or things you had to do to get this working? It SEEMS like it's set up properly, but apparently it is not.

    Thank you.

  2. #2
    Member
    Real Name
    M
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    115

    Default Re: Password Recovery

    I am having the same problem too.
    A5 v11, build 3044

  3. #3
    Member totallycovered's Avatar
    Real Name
    Derek Schaefer
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    121

    Default Re: Password Recovery

    I have build 3268-4080, so I don't think it's been fixed in my version. There is some mention of changes being made to the security framework in build 3341:

    1) Web Applications - Security Framework - Using SQL Tables - If you are using SQL tables for your user and group name tables in the Security Framework, improvements have been made that will result in login code executing faster.
    2) Action Scripting has been added to the DiAccented characters are now supported in user names. (Applies only if the security tables are in SQL tables).alog Component to configure a Dialog to change a user’s password.
    3) More fixes relating to recent changes in the Web Security Framework.

    I am most interested in item 3. It doesn't say exactly what fixes they did, but maybe one of the fixes was getting password recovery to work.

    I will update my developer and server versions to the latest "stable build" and see if it fixes this.

  4. #4
    Member totallycovered's Avatar
    Real Name
    Derek Schaefer
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    121

    Default Re: Password Recovery

    No change, still doesn't work even after updating to latest "stable" build.

    Interestingly, I have this set in the security configuration:

    Data required for password reset or recovery: Valid user ID

    However, when you visit the site and click to recover password, you get a prompt asking for the email address AND the user ID. I have tried re-saving and re-publishing security and the login component and restarting the server, but any changes seem to be ignored/not saved.

    I'm still hoping someone has a tip or idea. Or, does anyone know of any logs or debugging methods that I could utilize that might provide a clue?

  5. #5
    Member
    Real Name
    M
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    115

    Default Re: Password Recovery

    I also updated to the latest version and it didn't work.
    A5 v11 build 3381_4096.

  6. #6
    Member
    Real Name
    M
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    115

    Default Re: Password Recovery

    hi Derek,
    GOOD NEWS!!! It is working now on my system.
    Here is what i did
    1- I set up the email profile on server by going VIEW->SETTING and under SYSTEM, I configured the EMAIL profile using my GMAIL account and sent a test email. closed out from here.
    2- On my "Web projects Control Panel" -> i clicked "Project Properties" and under "Run-time Properties" TAB, I configured the "E-mail Settings". This seting must match with step number 1 above.
    3- On my "Web projects Control Panel" -> i clicked "Web Security" -> "selected "Web security Configuration" -> under "Security Settings", I left BLANK the "Email Profile for sending emails" Please see the attached image for morepass.jpg
    4- I saved and published the login components and files and tried to recover a user password and it did sent me an email with the password. See the attached image.pass-2.jpg

    I hope this will help you and others.

    Best,
    Eddie

  7. #7
    Member totallycovered's Avatar
    Real Name
    Derek Schaefer
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    121

    Default Re: Password Recovery

    Under View> Settings> System> Email, under my email profile named "Default", I switched to a gmail account instead of using my other POP account. The test works.

    In Project Properties, Run-Time Properties tab> Email Settings I put the same info that's in the section above.

    In Web Security> Web Security Configuration> I blanked the profile name (it had been "Default")

    I saved and published my Web component named "login", and also the a5w page that contained it, called "login".

    Still no joy. I still just get re-directed to the login main screen with a message that says "Send Email Request for User Information", not your glorious "The requested information has been sent to your registered user address."

    Grasping at straws here: Are you accessing the login component via http://whatever/login.a5wcmp (the component directly) or do you have it embedded in an a5w page such as login.a5w? Also, when you said you saved and published the login components and files, I took that to refer to login.a5wcmp and login.a5w (at least, those are the names I'm using). Are there additional things to save and publish?

    Thanks for any help, and for your detailed methodology. Also, congrats on getting it working!

  8. #8
    Member totallycovered's Avatar
    Real Name
    Derek Schaefer
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    121

    Default Re: Password Recovery

    I did notice this "code error" warning on the Login.a5wcmp component that's placed into the login.a5w page -- picture attached. I tried deleting and re-creating the page but the "code error" warning still appears. I don't see anywhere that I customized the login component, nor did I see anywhere to even write custom code, so not sure what that's about. If anyone knows and thinks it might be related, let me know!
    _-ce.jpg

  9. #9
    Member
    Real Name
    Andrew Sullivan
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Guelph, ON
    Posts
    28

    Default Re: Password Recovery

    I too am experiencing this issue…my profile tests out correctly - can send a test email no problem. Another observation I have made is that if I use email_send() in my after validate script it too will no longer work (though it did prior to migrating my site to a new server) but if I set up ExecuteServerSideAction("Send E-mail Message::Send_an_e_mail_message") it does work perfectly. The password recovery must share the same method as the email_send() function. This could help track down the cause and point to a solution. Hopefully someone with a little more in-depth knowledge can figure it out with the additional clues I've provided? (A5V11)

  10. #10
    Member
    Real Name
    M
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    115

    Default Re: Password Recovery

    Derek,
    I found a solution from alpha support team. As you can see it on post #6, the password recovery step by step worked for me on V11. Currently i have V12 and moved the same application to the new server and the password recovery stopped working. b/c my configuration above on post #6 works, if you use v11 development environment with application server "ON" to run your application. In V12 you can't use your development environment to serve your application. You must use a stand alone "application server". That was where my problem. I configured email recovery on my development environment, but not on the application server. Finally, i clicked on the application server icon and from pop-up menu selected "Email settings" and applied all my configuration there and all worked perfectly.
    (aaa.PNG )

    Hope this helps someone.

  11. #11
    Member
    Real Name
    Andrew Sullivan
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Guelph, ON
    Posts
    28

    Default Re: Password Recovery

    I knew it! I knew there was an email setting tied to the Application Server...for some reason I kept looking in the config GUI for it. My issue is also that my developer machine is also my server so was confused why some of the email functionality worked and others didn't. I can confirm that once set up on the Application Server everything works as expected. Thanks Eddie!

  12. #12
    Member richardurban's Avatar
    Real Name
    Richard Urban
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Harpers Ferry, WV
    Posts
    438

    Default Re: Password Recovery

    I am running Alpha Anywhere 12.3 2682-4435. I cannot get the reset password function to work. When you select 'reset password' and answer the questions, the system goes to the second option of sending an email link. I have tried various configurations on the Application Server of using a named profile and specifying that in the security set up, or leaving the profile blank in the security set up. The email profile works on the server to send a test email, but it does not work when you try to reset the password. Anyone know why? This seems to be a problem going back years.
    Richard Urban

    Grocery Delivery Software for Stores and Entrepreneurs: http://www.urbangrocery.com

Similar Threads

  1. Recovery of Users
    By jthornton in forum Application Server Version 11 - Web/Browser Applications
    Replies: 0
    Last Post: 11-14-2012, 04:08 PM
  2. Password Recovery
    By Ted Giles in forum Alpha Five Version 11 - Desktop Applications
    Replies: 2
    Last Post: 10-19-2012, 02:31 PM
  3. Lost Password Recovery not recognising email profile
    By glenschild in forum Application Server Version 10 - Web/Browser Applications
    Replies: 5
    Last Post: 10-16-2012, 10:28 AM
  4. Password Recovery
    By Charles Hoens in forum Application Server Version 10 - Web/Browser Applications
    Replies: 1
    Last Post: 02-10-2011, 03:16 PM
  5. Poised (or not) for recovery
    By whanigsberg in forum Alpha Five Version 5
    Replies: 11
    Last Post: 08-20-2003, 07:37 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •