Alpha Video Training
Results 1 to 21 of 21

Thread: Alpha shuts down with reports, Letters or Labels ?

  1. #1
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Alpha shuts down with reports, Letters or Labels ?

    Installed av5v11 (build..don't remember) on a new laptop. works fine except when trying to preview letters, reports or labels, alpha shuts down.
    Compact, re-built indices etc, no luck.
    Uninstalled, re-installed Windows 10: worked for a short while, then same problems.
    Start a new workplace or a new User, worked for a short while, then back at it again !
    Anyone ran into this problems?

    Is this a compatibility issue with Windows 10? Registry issue? DDD issue?

  2. #2
    Member
    Real Name
    John Bierman
    Join Date
    Apr 2019
    Posts
    1

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    I’ve just downloaded Alpha Anywhere Desktop Developer to my Microsoft Surface Pro 6 running Windows 10 Home. My app locks up when trying to save a record. Alpha 5 works fine on Windows 10 Professional. I’m obviously very disappointed to start off with this problem. Any advice is welcome

  3. #3
    "Certified" Alphaholic Ted Giles's Avatar
    Real Name
    Ted Giles
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    In the Wolds, Louth, Lincolnshire, UK
    Posts
    4,358

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    G.
    Try running V11 as Administrator.
    Also worth trying running the Compatability check.

    Win10 updates are a pita and do mess stuff up.

    I have the problem with V10.5 running in Win10
    Ted Giles
    Example Consulting - UK
    .

    http://ec12.example-software.com//
    See our site for Alpha Support, Conversion and Upgrade.

  4. #4
    "Certified" Alphaholic Ronald Anusiewicz's Avatar
    Real Name
    Ronald Anusiewicz
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Southampton, MA
    Posts
    1,581

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    I have numerous installations of alpha V11 and V12. My practice is to install the files on the root of C: like C:\A5V11 or C:\A5V12RT.
    Maybe I'm just lucky but no issues with Microsoft operating systems.
    You can set the compatibility mode to Windows 7.
    I always set Alpha to run as an administrator. Right click on the alpha5.exe file.
    Last edited by Ronald Anusiewicz; 04-27-2019 at 12:00 PM. Reason: Spelling, what else
    Alpha Anywhere v3.5
    Version 12.3, Build 2999
    MySql56 & DBF's

    Alpha 4, 5, Anywhere

    Ron Anusiewicz

  5. #5
    "Certified" Alphaholic glenschild's Avatar
    Real Name
    Glen Schild
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Frome, Somerset, UK
    Posts
    1,518

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    This may or may not help but I have a client currently using desktop app and whenever there is a windows 10 update it knocks out registry settings for the printer. Go to the registry editor and navigate to HKEY_CURRENT_CONFIG -> Software -> and if you cannot see reference to Alpha printer driver then a reinstall of the v11 patch partially sorts. Once reinstalled go back to this registry entry and make sure the users group has full control permissions set for the driver.

    I just love Microsoft updates, not!
    Glen Schild



    My Blog


  6. #6
    "Certified" Alphaholic MoGrace's Avatar
    Real Name
    Robin
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    Los Angeles
    Posts
    3,682

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Don't forget to check your anti-virus software and/or firewall
    Robin

    Discernment is not needed in things that differ, but in those things that appear to be the same. - Miles Sanford

  7. #7
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Thank you all, but unfortunately none of the above resolves the issue.
    I get couple error messages every now and then. Haven't looked into either one yet:

    alpha error 1.jpg

    alpha error.jpg

  8. #8
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    I think it is a corrupt or a missing file, more specifically:
    A5IUTIL.dll

  9. #9
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Glen:
    The Registry has:
    AlphaFivePrinterV4p5 as a default.
    Is that what you have?

  10. #10
    "Certified" Alphaholic glenschild's Avatar
    Real Name
    Glen Schild
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Frome, Somerset, UK
    Posts
    1,518

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Yes that is the driver.
    Glen Schild



    My Blog


  11. #11
    "Certified" Alphaholic Ronald Anusiewicz's Avatar
    Real Name
    Ronald Anusiewicz
    Join Date
    Oct 2000
    Location
    Southampton, MA
    Posts
    1,581

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Not sure but make sure you installed the Amyuni files in the alpha 5 folder. Find the folder AmyuniV4, the find the file InstallAmyuniPrinters.exe.
    Right click and select run as Administrator.
    Alpha Anywhere v3.5
    Version 12.3, Build 2999
    MySql56 & DBF's

    Alpha 4, 5, Anywhere

    Ron Anusiewicz

  12. #12
    "Certified" Alphaholic Ted Giles's Avatar
    Real Name
    Ted Giles
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    In the Wolds, Louth, Lincolnshire, UK
    Posts
    4,358

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Dig out your version, G.
    I can probably supply the last patch - ever - if you haven't got it.
    (Proably not, as I don't think John W loaded it.)
    Ted Giles
    Example Consulting - UK
    .

    http://ec12.example-software.com//
    See our site for Alpha Support, Conversion and Upgrade.

  13. #13
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Thanks Ron, it's in already.

  14. #14
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Ted:
    v11/Build 3381
    System Addins: Build 4096
    I downloaded the patch from alpha website, but still same issue

  15. #15
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    I believe the problem is a corrupt a5iutil.dll file
    I downloaded v11 full patch , but the problem remains.
    Ted, if you have that download file (A5V11_FULL_PATCH , or just the a5iutil.dll file) I will give it try.
    Thanks

  16. #16
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    I am finding that when alpha un-installs, it remains in the Registry. Anyone has experience with completely removing alpha from the Registry? Safe?

  17. #17
    "Certified" Alphaholic Ted Giles's Avatar
    Real Name
    Ted Giles
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    In the Wolds, Louth, Lincolnshire, UK
    Posts
    4,358

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    There should be some posts about that G.
    I would suggest a free copy of CCleaner, run the Registry fixer and it will prompt you to save the current settings first. If anything goes wrong next, you can replace the Reg from the backup.
    If you delete the Alph instance in the Reg, you should be good to go.

    You can also backup and replace the Reg using MS tools.

    I have stuff to do this morning but will look out the bits you asked about.
    Ted Giles
    Example Consulting - UK
    .

    http://ec12.example-software.com//
    See our site for Alpha Support, Conversion and Upgrade.

  18. #18
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Finian Lennon
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Atlanta, GA
    Posts
    1,804

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    G:

    When I reinstall Alpha my first step is always to go to the registry and delete the version I'm reinstalling. Somethimes this means reinstalling both full verion and runtime but that doesn't bother me if it fixes the problem.
    Finian

  19. #19
    "Certified" Alphaholic G Gabriel's Avatar
    Real Name
    G. Gabriel
    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    7,204

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    Ted, thank you very much for your generosity.
    Finian, Thank you for your input.

    I think I figured it out. Here is a brief summary that I hope will help others that might encounter this problem:
    This started few months back after I bought a new Laptop to replace a lousy HP laptop that came loose at the seems. Everything was fine at the beginning. When I attempted to open a VBA script, among so many I that had in Excel, I kept getting a message "Out of memory" and won't open the VBA editor. It made no sense since the laptop has a lot of memory. There was another error message that I can't quite remember right now, but needless to say that was very aggravating. After extensive research and endless trials and errors, nothing worked. Believe it or not, I spent couple hours on the phone with a tech rep from Microsoft Office and still no luck, which is why I abhor Microsoft. Read on and you will share my sentiment. Alpha was working fine at the time.

    I ended up uninstalling and re-installing windows along with all other applications and data. Quite a bit of work to say the least. Now Excel and VBA are working great, but then, I can't print anything out of alpha!
    Going through endless research and trails, no luck. I have learned more about errors in Microsoft Windows 10 than I care to know. Totally useless information. But I finally focused on one error 0x80004005.
    Come to find out that if some way some how you did not install Windows updates properly, Windows will prevent applications from some of the file sharing. What happened is, I have Windows updates to download automatically, but they install at certain times when I am on WiFi connection. They were all (3 updates) downloaded already but not installed. I installed all 3, took maybe no more than few minutes and now all is well with the world !

    Go Figure! That mammoth company called Microsoft with thousands of engineers working there everyday, they cannot tell what is error 0x80004005 nor put it in English language to tell you you need to install your updates. I went to hell and back for months, couldn't do anything with Excel or alpha, because of this stupidity!
    Unfortunately, they are the only game in town, realistically speaking.
    It's working for now. Will see what comes next.

  20. #20
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Finian Lennon
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Atlanta, GA
    Posts
    1,804

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Lables ?

    G:

    I do feel your pain. The most miserable experience I've had with computers in the last 10 years, by far, was moving a desktop from Win 8.1 to Windows 10. It took about 4 days and involved multiple miserable experiences with Microsoft support. Not as bad as you experienced but had me a near basket-case at the time!

    Glad you sorted it out.
    Finian

  21. #21
    Member
    Real Name
    Jon P Moody
    Join Date
    Nov 2016
    Posts
    177

    Default Re: Alpha shuts down with reports, Letters or Labels ?

    We've also suffered the same problem - fix is to ensure a default printer is selected and that it is not OneNote

Similar Threads

  1. Disappearing Tables & Sets, Forms, Browses, Reports, Letters, Labels & Operations, BUT NOT THE CODE files
    By Arlene Stoppe in forum Alpha Five Version 9 - Desktop Applications
    Replies: 6
    Last Post: 06-20-2014, 07:12 AM
  2. Lost Letters, Labels, Reports, Operations, etc...
    By Anne Freed in forum Alpha Five Versions 2 and 3
    Replies: 8
    Last Post: 08-29-2012, 01:45 PM
  3. Type not found 'C' Error - Reports, Letters and Labels
    By sblake161189 in forum Alpha Five Version 11 - Desktop Applications
    Replies: 12
    Last Post: 05-05-2012, 08:22 AM
  4. Run-Engine License - Create and Edit Reports, Labels and Letters
    By jacklcs22 in forum Alpha Five Version 9 - Desktop Applications
    Replies: 3
    Last Post: 10-20-2009, 10:21 PM
  5. Users creating and editing reports, letters and labels
    By jdonoho in forum Alpha Five Version 9 - Desktop Applications
    Replies: 4
    Last Post: 12-13-2008, 12:14 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •