Alpha Video Training
Results 1 to 18 of 18

Thread: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

  1. #1
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    For some reason I could not search this topic , I tried https://www.alphasoftware.com/alpha-anywhere-deployment but could not find any information on Self-Hosting
    and on this https://documentation.alphasoftware....ication+Server

  2. #2
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Are you looking to install the application server on a computer on your premises ?

  3. #3
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Yes.

  4. #4
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    The install itself is relatively simple.
    Is there something special you're trying to accomplish ?


    https://documentation.alphasoftware....ation%20server

  5. #5
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    How do I access the application? On zebrahost you purchase a domain name and a subscription ,they will give you access to the server to copy files and access the application by using the domain name. How do I do this on a self hosted alpha application?

  6. #6
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    That is completely your choice.
    If you want the server accessible from the internet, you will hopefully have
    a static ip address. You then need to point dns for the domain to that address.
    If you do not have a static ip address, you will need to use some kind of dynamic
    dns.

    If the server is on your premises, you can copy/transfer the files locally.

  7. #7
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Ok, so the key here is the ip address? Which is acquired or given by my internet service provider?

  8. #8
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    correct.
    By default, ISPs provide dynamic ip addresses , even though it sometimes seems to remain the same for a long time.
    For the most part, there is nothing wrong with a dynamic address, until you want to have a server available on the internet.
    This is especially true when you host your own email server.

  9. #9
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    is the IP the one when you search on Google "What is My IP" ?
    If yes then, where will I put the IP Address on the Alpha Appplicaton Server, is it on the Server Name Field?

  10. #10
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    yes it is.
    The typical way to do it is :
    1. Create a rule on your firewall allowing traffic on port 80 and/or port 443 to the local ip of the server.
    2. Create a dns A record for your domain pointing to the results of your visit to "What is my IP"
    If this is something you haven't done before or if your ip address is dynamic, I would set the TTL to 300.

    Last but not least, I can walk you through this, but would prefer some method other than this message board.

  11. #11
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Quote Originally Posted by madtowng View Post
    yes it is.
    The typical way to do it is :
    1. Create a rule on your firewall allowing traffic on port 80 and/or port 443 to the local ip of the server.
    2. Create a dns A record for your domain pointing to the results of your visit to "What is my IP"
    If this is something you haven't done before or if your ip address is dynamic, I would set the TTL to 300.

    Last but not least, I can walk you through this, but would prefer some method other than this message board.
    Thanks very much! I appreciate your help! Would it be possible if you can post some Screenshots Here? It would be so much better if you can post the solution here so that any member who is interested in this topic will benefit from it.

  12. #12
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    I have provided the information that answers the question.
    I think it would be best if you posted screen-shots of your
    final solution.
    I will gladly help you reach that final solution.

  13. #13
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Quote Originally Posted by madtowng View Post
    I have provided the information that answers the question.
    I think it would be best if you posted screen-shots of your
    final solution.
    I will gladly help you reach that final solution.
    Ok, thank s very much! I was referring to your reply and I quote "Last but not least, I can walk you through this, but would prefer some method other than this message board."
    May I know what other methods you prefer other than the message board?


    I think I am missing a very important requirement here. Do I need to have a Windows 2008 or Higher OS?
    Last edited by JetLi; 05-13-2019 at 05:06 AM.

  14. #14
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    screen-sharing and/or a regular phone call.
    The screen share let’s me see the choices that are
    present, and voice obviously saves typing.

  15. #15
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Quote Originally Posted by madtowng View Post
    screen-sharing and/or a regular phone call.
    The screen share let’s me see the choices that are
    present, and voice obviously saves typing.
    Thanks very much for the offer , screen sharing is not possible. It will expose my license. Hope Alpha can show post their sample solution here.
    Once again Gregg, Thanks so much for trying to help. I appreciate it!

  16. #16
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Gregg Schmidt
    Join Date
    Mar 2001
    Location
    Milwaukee
    Posts
    1,269

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Do you realize getting your network infrastructure setup requires absolutely
    nothing from your alpha projects?

    I guess the next way for you to accomplish your goals would be to ask your ISP how to
    setup your firewall to forward web traffic to your server, the speak with your domain
    registrar to setup your domain dns.

  17. #17
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Jetson Lilibeth
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    1,083

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Thanks so much Gregg for your suggestions. I will consider a zebrahost subscription to make things very simple and headache free.

  18. #18
    Member
    Real Name
    Nate Battles
    Join Date
    Dec 2015
    Posts
    20

    Default Re: How to setup self hosted Alpha Application Server ?

    Hi Jetson,

    give us a call 1.844.469.3272 if you have any questions. We would be glad to discuss options if you need.

    or you can email us: sales @ zebrahost.net

Similar Threads

  1. Email setup on alpha application server - Profiles
    By Mkpatil in forum Mobile & Browser Applications
    Replies: 2
    Last Post: 05-12-2015, 05:09 PM
  2. How to Setup my own Alpha Anywhere Application Server
    By JetLi in forum Mobile & Browser Applications
    Replies: 6
    Last Post: 11-08-2014, 07:04 PM
  3. A5V10 web application hosted on a VPS running against a MS SQL Server Database
    By ccoutinho in forum Application Server Version 10 - Web/Browser Applications
    Replies: 5
    Last Post: 09-22-2010, 04:52 PM
  4. Application Server Setup
    By creslinz69 in forum Alpha Five Version 4
    Replies: 3
    Last Post: 10-23-2005, 12:07 PM
  5. Alpha Five as a hosted application
    By Trevor Bramble in forum Web Application Server v6
    Replies: 4
    Last Post: 01-26-2005, 09:00 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •