Alpha Video Training
Results 1 to 9 of 9

Thread: Emailing A Report Won't work

  1. #1
    Member Stephen Schell's Avatar
    Real Name
    Stephen Schell
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Woodstock, Ontario
    Posts
    56

    Default Emailing A Report Won't work

    Hi All

    I am running Alpha Anywhere Developer Version 12.4.3.2 Build 4077.

    I recently upgraded our 2 computer network to new computers. Both the older and newer computers are running Windows 10 and both use Outlook 365 for email.

    Since the upgrade, I cannot send a PDF report by email. I tells me "Either there is no default mail client or the current mail client cannot fulfill the messaging request." and suggests I open Outlook and set it as the default mail client.

    I have checked and Alpha Anywhere is set to use the default client and Outlook is set as the default mail client. I also checked our older computers. We are running the same version of Alpha Anywhere on the newer and older computers and the newer computers have the email settings set the same way as the older computers do. It worked fine on the older computers.

    Does anyone have a suggestion?

    Thanks

    Steve

  2. #2
    VAR
    Real Name
    Martin W. Cole
    Join Date
    Apr 2000
    Location
    Terrell, Texas (near Dallas)
    Posts
    5,956

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    check to be sure the pop3 settings have not changed, and check that you have permissions, in your security settings in windows
    Cole Custom Programming - Terrell, Texas
    972 524 8714
    martin_w_cole@msn.com

    ____________________
    "A young man who is not liberal has no heart, but an old man who is not conservative has no mind." GB Shaw

  3. #3
    Member Stephen Schell's Avatar
    Real Name
    Stephen Schell
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Woodstock, Ontario
    Posts
    56

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    Thanks for the suggestions Martin. Both are good ideas.

    I checked that the Outlook settings are the same for both the older and newer computers and they are. I also checked permissions in my firewall and then temporarily turned off the firewall and it still won't work.

    Does anyone have another suggestion?

  4. #4
    "Certified" Alphaholic CharlesParker's Avatar
    Real Name
    Charles Parker
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    New Orleans, LA
    Posts
    2,121

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    any chance you can run your desktop application in windows 8 compatibility mode? I doubt it will make any difference but that's my go to when windows 10 is involved, you'll either get the same exact msg OR it will work. Of course there is always the next rabbit hole microsoft will send you down in search of things that used to work...while both PC's were running 10 perhaps there is an update on one that is not present on the other
    NWCOPRO: Nuisance Wildlife Control Software My Application: http://www.nwcopro.com "Without forgetting, we would have no memory at all...now what was I saying?"

  5. #5
    "Certified" Alphaholic Ted Giles's Avatar
    Real Name
    Ted Giles
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    In the Wolds, Louth, Lincolnshire, UK
    Posts
    4,366

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    What Folder is Alpha in?
    Ted Giles
    Example Consulting - UK
    .

    http://ec12.example-software.com//
    See our site for Alpha Support, Conversion and Upgrade.

  6. #6
    "Certified" Alphaholic Tom Henkel's Avatar
    Real Name
    Tom Henkel
    Join Date
    May 2002
    Location
    New Jersey, USA
    Posts
    1,875

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    along with the message I just responded to, at a quick glance, this looks like some sort of incompatibility between Alpha and outlook 365.

    Is anyone else running outlook 365 as a default e-mail client and alpha v12?

    As I said in my post to the other e-mail problem, we have transitioned to SMTP e-mail which we can control a bit more closely.


    Tom

  7. #7
    "Certified" Alphaholic Mike Wilson's Avatar
    Real Name
    mike wilson
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    Grand Rapids, Michigan
    Posts
    4,200

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    I am with Tom. Having been through the entire emailing process ad nauseum, smtp methods are the only way to go. It takes some setup but is the only truly reliable method. I am sure I have posted code for rock solid smtp email methods before.
    Mike W
    __________________________
    "I rebel in at least small things to express to the world that I have not completely surrendered"

  8. #8
    "Certified" Alphaholic Tom Henkel's Avatar
    Real Name
    Tom Henkel
    Join Date
    May 2002
    Location
    New Jersey, USA
    Posts
    1,875

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    Mike,

    If not,

    here is one I keep as a code snippet:

    Code:
    DIM pm as P
    msg_text = 'body of the message goes here
    pm.from = mail_from  'who is sending the e-mail
    pm.from_alias = 'if you want an alias name in the "From"
    pm.to = mail_to  'a valid e-mail address
    pm.subject = 'what you want your subject to be
    pm.cc = ""				'mail_cc
    pm.bcc = ""
    pm.message = msg_text
    if email_smtp_open(ps,your e-mail server address,25,"a valid e-mail account","that e-mail's password")
    	email_smtp_send(pm,ps)
    	email_smtp_close(ps)
      else
                    'Header text is what you want to the message box header to be
      	ui_msg_box(Header text,"Problem! - There is a Problem with the SMTP Email"+crlf()+"No e-mail was sent to "+mail_to)
    end if
    Hope this helps...


    be sure your antivirus understands that Alpha program is sending e-mails, or else it will prevent it.

    We had an issue with McAfee

    Tom
    Last edited by Tom Henkel; 09-10-2019 at 09:40 AM.

  9. #9
    Member
    Real Name
    Kent Funnell
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Brisbane, Australia
    Posts
    4

    Default Re: Emailing A Report Won't work

    I had this error message happening on one user's SurfacePro in a networked Alpha Five v12 application re the Alpha Send dropdown, but it was working for other computers on the same network. My research concluded that the issue in this case was that the version of Outlook on the SurfacePro was installed as a 64bit version, which no longer accepts the MAPI SendDocument request used by the Alpha Send dropdown. The Alpha 'Email_Client_External' function uses a different more advanced MAPI request that is still supported by 64bit Outlook, and so I have had to provide a button that uses the 'Email_Client_External' function for this user to now successfully be able to send emails via Outlook 64bit. I am in the process of updating my whole application to only use this function and remove the Send dropdown from the front end!

Similar Threads

  1. Windows 7 and EMailing a report
    By dchiass in forum Alpha Five Version 10 - Desktop Applications
    Replies: 5
    Last Post: 07-03-2012, 09:57 PM
  2. Emailing a report.
    By Atta in forum Application Server Version 10 - Web/Browser Applications
    Replies: 4
    Last Post: 05-29-2011, 03:03 AM
  3. emailing a pdf file from report
    By Gene Peterson in forum Alpha Five Version 10 - Desktop Applications
    Replies: 7
    Last Post: 02-22-2011, 12:01 PM
  4. Emailing a report
    By puterguy53 in forum Alpha Five Version 10 - Desktop Applications
    Replies: 4
    Last Post: 08-12-2010, 04:41 PM
  5. Emailing a Report
    By cahalsall in forum Alpha Five Version 7
    Replies: 2
    Last Post: 12-07-2007, 09:14 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •