Alpha Video Training
Results 1 to 4 of 4

Thread: Send email only works in Grid Builder

  1. #1
    "Certified" Alphaholic Rich Hartnett's Avatar
    Real Name
    Richard Hartnett
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Bowie, MD
    Posts
    1,458

    Default Send email only works in Grid Builder

    I'm scratching my head on this one. I have a simple grid that is used to send email notifications to a group of people. I have one field in the grid that will be sent with the email, and the email send function is supposed to fire when the Submit button is pushed.

    It works fine when I test it in the grid/component builder, but when I save it as a web page and test it from there, the record is saved but the email does not send. Any idea what would be stopping it when it is submitted from a web page?

    It works here:
    Screen Shot 10-11-19 at 02.47 PM.JPG

    Screen Shot 10-11-19 at 02.57 PM.JPG


    Doesn't work here:
    Screen Shot 10-11-19 at 02.53 PM.JPG
    Sergeant Richard Hartnett
    Hyattsville City Police Department
    Maryland

  2. #2
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Larry Grupido
    Join Date
    May 2010
    Posts
    1,814

    Default Re: Send email only works in Grid Builder

    Do you have your default email client properly setup on the server? You are not including any settings in your call to email_send, so it will try to use either the default from the server (right click on the running server icon and select email) or from the default settings in the project. (I think.)

    Either way, if these are set up locally, but not on the server, the email won't send. Even if they seem to be setup, you might want to send a test email to make sure they work properly.

  3. #3
    "Certified" Alphaholic Rich Hartnett's Avatar
    Real Name
    Richard Hartnett
    Join Date
    Nov 2002
    Location
    Bowie, MD
    Posts
    1,458

    Default Re: Send email only works in Grid Builder

    Quote Originally Posted by lgrupido View Post
    Do you have your default email client properly setup on the server? You are not including any settings in your call to email_send, so it will try to use either the default from the server (right click on the running server icon and select email) or from the default settings in the project. (I think.)

    Either way, if these are set up locally, but not on the server, the email won't send. Even if they seem to be setup, you might want to send a test email to make sure they work properly.

    Hello lgrupido,
    Yes I have the server set up to send emails and I can click on the "Test" button and it sends a sample email from the Alpha 5 Server. As I said, when in the grid builder, I can click on the "Submit" button and it will not only save the record, but it sends the email as it is supposed to, it's just when I do it on the live .a5w page that it only saves the record. (No email is sent.) So I know the SMTP email server is working, it's not working when used on the web.

    Now on the other hand, if I create an action button to send the email it works fine on the web, I just can't get it to send as part of the Submit process.
    Sergeant Richard Hartnett
    Hyattsville City Police Department
    Maryland

  4. #4
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Larry Grupido
    Join Date
    May 2010
    Posts
    1,814

    Default Re: Send email only works in Grid Builder

    You can put a JavaScript action into the appropriate client side event (like, perhaps, afterGridsubmit).

Similar Threads

  1. Email or Text Notification in GRID. Nothing Works
    By filepro in forum Mobile & Browser Applications
    Replies: 1
    Last Post: 02-01-2017, 04:52 PM
  2. Button in a grid to send an email: only one record at a time?
    By jcarrallo in forum Mobile & Browser Applications
    Replies: 5
    Last Post: 08-10-2015, 06:08 PM
  3. Send Email from Button on Grid
    By Charles Hoens in forum Application Server Version 11 - Web/Browser Applications
    Replies: 3
    Last Post: 11-01-2014, 11:47 PM
  4. Client side Grid send email upon submitting a record
    By cibsrk in forum Application Server Version 9 - Web/Browser Applications
    Replies: 2
    Last Post: 11-09-2011, 12:09 PM
  5. no expression builder for send email?
    By Rick-VA in forum Alpha Five Version 7
    Replies: 3
    Last Post: 11-08-2006, 08:48 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •