Alpha Video Training
Results 1 to 20 of 20

Thread: Using WAS v8 to send email via Gmail account

  1. #1
    Member
    Real Name
    Rick Gerlach
    Join Date
    May 2004
    Posts
    62

    Default Using WAS v8 to send email via Gmail account

    I located one other thread on this issue and didn't see a successful resolution to it.

    I'm trying to set up the email settings for the Default profile of WAS to use a Gmail account (yes, I have enabled POP access to it) and I've set everything up to use SSL on incoming & outgoing, port 995 for POP and 465 for SMTP, pop.gmail.com, smtp.gmail.com. I go to test it and I get an error that says there was a timeout attempting to contact the SMTP server.

    Has anyone done this successfully?

  2. #2
    Member
    Real Name
    Thenmozhi
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    41

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Hi Rick,

    Set more than 30 or 45 seconds in 'Network Timeout' which is in advanced tab of Email settings.

  3. #3
    Member
    Real Name
    Rick Gerlach
    Join Date
    May 2004
    Posts
    62

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    I have timeout set to 70 seconds and Windows Firewall turned off. Does not work.

  4. #4
    Member
    Real Name
    Thenmozhi
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    41

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by Thenmozhi View Post
    Hi Rick,

    Set more than 30 or 45 seconds in 'Network Timeout' which is in advanced tab of Email settings.
    I tried it Hotpop. It works.

    In Gmail account information:

    Server Timeouts (Greater than 1 minute, we recommend 5)

    So try to your Network Timeout is above mentioned.

  5. #5
    Member
    Real Name
    Rick Gerlach
    Join Date
    May 2004
    Posts
    62

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    The fact that it works from Hotpop does not guarantee it works from WAS.

    I set up the Gmail account on Outlook using the same settings from the same broadband connection and it works fine. Seems to me WAS and Gmail aren't talking.

    When does it ever take 300 seconds to contact an STMP server when there isn't a communication issue?

    Have you actually gotten this to work on WAS, or are we just discussing theory?

  6. #6
    Member
    Real Name
    Thenmozhi
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    41

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Its not theory Rick, I was able to sent mail only through the Hotpop profile using WAS.

    But as for as I tried, it did not work for Gmail settings.

  7. #7
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by Rick Gerlach View Post
    The fact that it works from Hotpop does not guarantee it works from WAS.

    I set up the Gmail account on Outlook using the same settings from the same broadband connection and it works fine. Seems to me WAS and Gmail aren't talking.

    When does it ever take 300 seconds to contact an STMP server when there isn't a communication issue?
    That definetely doesn't soubd right to me - I will try this with my Gmail and get back to you.

  8. #8
    Member
    Real Name
    Clive Swanepoel
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Johnston, Iowa
    Posts
    119

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by Rick Gerlach View Post
    I located one other thread on this issue and didn't see a successful resolution to it.

    I'm trying to set up the email settings for the Default profile of WAS to use a Gmail account (yes, I have enabled POP access to it) and I've set everything up to use SSL on incoming & outgoing, port 995 for POP and 465 for SMTP, pop.gmail.com, smtp.gmail.com. I go to test it and I get an error that says there was a timeout attempting to contact the SMTP server.

    Has anyone done this successfully?
    Rick you do have the email profile on the WAS set to use the Internal Alpha 5 to send/receive and not to use Outlook? I have not used gmail but I have made that error when setting up a profile to connect to our email servers.
    Affordable Alpha Five, PHP, MySQL Hosting.
    Serving Webmasters since 2000.ZebraHost

  9. #9
    Member
    Real Name
    Rick Gerlach
    Join Date
    May 2004
    Posts
    62

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Yes, it's set to use the Alpha internal send/receive.

  10. #10
    Member
    Real Name
    Clive Swanepoel
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Johnston, Iowa
    Posts
    119

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by Rick Gerlach View Post
    Yes, it's set to use the Alpha internal send/receive.
    Then the only other thing I can think of is that your ISP may be blocking the outgoing. You might want to call them.

    Clive
    Affordable Alpha Five, PHP, MySQL Hosting.
    Serving Webmasters since 2000.ZebraHost

  11. #11
    Member
    Real Name
    Clive Swanepoel
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Johnston, Iowa
    Posts
    119

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by ZebraHost View Post
    Then the only other thing I can think of is that your ISP may be blocking the outgoing. You might want to call them.

    Clive
    Sorry I see that you have successfully used outlook with the same settings so it can't be your ISP
    Affordable Alpha Five, PHP, MySQL Hosting.
    Serving Webmasters since 2000.ZebraHost

  12. #12
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    I use email_smtp_send for emailing from WAS, not tried it with gmail but works great with our own email accounts

  13. #13
    Member
    Real Name
    Clive Swanepoel
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Johnston, Iowa
    Posts
    119

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by NoeticCC View Post
    I use email_smtp_send for emailing from WAS, not tried it with gmail but works great with our own email accounts
    It works fine with our email accounts as well but we set it up on the regular ports (except we use 2525 for SMTP to avoid ISP blocks). I have not tried setting it up with the ssl ports.
    Affordable Alpha Five, PHP, MySQL Hosting.
    Serving Webmasters since 2000.ZebraHost

  14. #14
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by ZebraHost View Post
    It works fine with our email accounts as well but we set it up on the regular ports (except we use 2525 for SMTP to avoid ISP blocks). I have not tried setting it up with the ssl ports.
    I must admit I haven't managed to use an Email profile on WAS to send emails from web forms etc... Always just used email_smtp_send :)

    Gmail works fine from A5 though... I wonder if the SSL setting ends up "confusing" WAS? Will try it out...

  15. #15
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    OK, well it works for me using:

    Code:
    Dim LFlag as L
    Dim ps as P
    Dim pm as P
    
    LFlag = email_smtp_open(ps, "smtp.gmail.com", 465, username,password,"SSL")
    If LFlag = .f. then
        ?"Failed Email Connection"
    end if
    pm.to = EmailTo
    pm.from_alias = "Test"
    pm.from = GmailEmail
    pm.subject = "Gmail Test"
    pm.message = "TEST"
    
    email_smtp_send(pm, ps, .t.,.t.)
    email_smtp_close(ps)

  16. #16
    Member
    Real Name
    Rick Gerlach
    Join Date
    May 2004
    Posts
    62

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Andrea,

    Thanks for checking that out, that's certainly useful. My main desire was to use the A5 WAS profile to email users lost passwords though.

    I guess I could roll my own dialog to do that using email_smtp_send.

  17. #17
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by Rick Gerlach View Post
    Andrea,

    Thanks for checking that out, that's certainly useful. My main desire was to use the A5 WAS profile to email users lost passwords though.

    I guess I could roll my own dialog to do that using email_smtp_send.
    Ah I see. Come to think of it that works on WAS with our email addresses... Even if our mail forms use email_smtp_send. Do you have no other email address available?

    Did you try changing the setting to use the default mail client as Clive/Zebrahost suggested?

  18. #18
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by NoeticCC View Post
    Ah I see. Come to think of it that works on WAS with our email addresses... Even if our mail forms use email_smtp_send. Do you have no other email address available?

    Did you try changing the setting to use the default mail client as Clive/Zebrahost suggested?
    OK I tried this now and using a Gmail/SSL email profile to email password and other recovery/auto-emails from the WAS default login dialog component definitely doesn't work... The same profile emails fine from my developer A5 Enterprise, and the same settings email fine from WAS using email_smtp_send...

  19. #19
    Member
    Real Name
    Rick Gerlach
    Join Date
    May 2004
    Posts
    62

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Thanks for testing that, at least I know it's not just me.

  20. #20
    "Certified" Alphaholic NoeticCC's Avatar
    Real Name
    Andrea Gill
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Golcar, West Yorkshire, UK
    Posts
    2,070

    Default Re: Using WAS v8 to send email via Gmail account

    Quote Originally Posted by Rick Gerlach View Post
    Thanks for testing that, at least I know it's not just me.
    It would be interesting to see if this works with other SSL accounts, might be worth sending a bug report?

Similar Threads

  1. Email Error 530...Using Gmail
    By Mr GreenJeans in forum Alpha Five Version 8
    Replies: 6
    Last Post: 08-14-2009, 06:30 PM
  2. cox email account using Apha email????
    By JohnZaleski in forum Alpha Five Version 8
    Replies: 0
    Last Post: 01-31-2008, 04:43 PM
  3. Email send error with Gmail account
    By David Brown in forum Application Server Version 8
    Replies: 4
    Last Post: 12-16-2007, 04:09 PM
  4. email send
    By alicemay in forum Alpha Five Version 7
    Replies: 1
    Last Post: 12-05-2006, 10:50 AM
  5. email Setup using gmail.com
    By Bill Semitekol in forum Alpha Five Version 6
    Replies: 8
    Last Post: 09-27-2005, 10:00 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •