Alpha Video Training
Results 1 to 12 of 12

Thread: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

  1. #1
    Member
    Real Name
    Arie Prilik
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    29

    Default What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Hi !
    I have a big AlphaFour V8 applications (years of programming). Do not want to invest the time to rewrite it in Alpha 5

    I'll be installing this application for my new company, where I'll have to buy new hardware.
    What is the best Windows to put on the machines.
    On the one hand, I want full compatibility with Alpha4V8, on the other I want to have the latest Windows possible, so I can use all latest applications, with no need to upgrade a year from now.

    By the way, if anyone has unused / extra Alpha4V8 Netwotk pak / licenses, I would appreciate a donation or reasonable price.

    Thanks,
    Arie

  2. #2
    "Certified" Alphaholic
    Real Name
    Mike Christensen
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Michigan U.P.
    Posts
    5,937

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Arie,
    From the Alpha website products area.....
    Even though Alpha Four is a DOS product, version 8 is designed specifiaclly to work with Windows XP, 2000 ME, 98 and 95.
    Some have gotten a4v8 to run on later Window's editions but only in a compatibility mode of WinXP or earlier.
    Mike
    __________________________________________
    It is only when we forget all our learning that we begin to know.
    It's not what you look at that matters, it's what you see.
    Henry David Thoreau
    __________________________________________




  3. #3
    Member
    Real Name
    Dave McClain
    Join Date
    Dec 2000
    Posts
    94

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Quote Originally Posted by arie515 View Post
    Hi !
    I have a big AlphaFour V8 applications (years of programming). Do not want to invest the time to rewrite it in Alpha 5

    I'll be installing this application for my new company, where I'll have to buy new hardware.
    What is the best Windows to put on the machines.
    On the one hand, I want full compatibility with Alpha4V8, on the other I want to have the latest Windows possible, so I can use all latest applications, with no need to upgrade a year from now.

    By the way, if anyone has unused / extra Alpha4V8 Netwotk pak / licenses, I would appreciate a donation or reasonable price.

    Thanks,
    Arie
    Arie,

    The latest and best Windows version is XP/XP Pro without any caveats and in full screen. Vista and Windows 7 are "jump through hoops" operations with some care and frustration to the layman while getting only a small A4 3x6 window on your screen. It can also be risky for data corruption if not done correctly. Runnning A4 V7/V8 networked with the proper license on XP/XP Pro with Vista or Windows 7 is a train wreck looking for a place to happen.

  4. #4
    Member
    Real Name
    Arie Prilik
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    29

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Thank you for your replies.
    Looks that I'll have to buy a machine with Windows XP Pro,if they still sell them :-)

    If anybody has unused copies of Alpha4V8 (network edition) at reasonable cost - please let me know.
    Arie

  5. #5
    Member
    Real Name
    Dave McClain
    Join Date
    Dec 2000
    Posts
    94

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Quote Originally Posted by arie515 View Post
    Thank you for your replies.
    Looks that I'll have to buy a machine with Windows XP Pro,if they still sell them :-)

    If anybody has unused copies of Alpha4V8 (network edition) at reasonable cost - please let me know.
    Arie
    Arie,

    The major companies (Dell, Gateway, etc.) mass producing are not building new machines with XP/XP Pro. You can build a basic machine yourself or have a local computer shop do the same and install XP Pro on it.

  6. #6
    Member
    Real Name
    Duncan Greenshields
    Join Date
    May 2000
    Location
    Toronto, ON
    Posts
    216

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    While I don't disagree with Dave in regards to Win XP, I will say that one aspect that I sometimes find VERY useful in A4 that I can't seem to be able to find in XP is cutting and pasting between A4 and Windows. When I need this I use an old PC with Win98 ... a lifesaver.

  7. #7
    Member
    Real Name
    Arie Prilik
    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    29

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    I need the Alpha 4 applications on all of my desktop, for all employees.
    Relegating them to Windows 98 would be a "cruel and unusual punishment:.
    Windows XP (Professions?) would be a half bearable solution.
    Ideally I would like to install the latest OS possible, which will buy me a long breathing time before a need to upgrade, allowing employees to use the Alpha 4 application, as well as the regular latest Windows programs.

  8. #8
    Member
    Real Name
    Dave McClain
    Join Date
    Dec 2000
    Posts
    94

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Quote Originally Posted by DSG View Post
    While I don't disagree with Dave in regards to Win XP, I will say that one aspect that I sometimes find VERY useful in A4 that I can't seem to be able to find in XP is cutting and pasting between A4 and Windows. When I need this I use an old PC with Win98 ... a lifesaver.
    Duncan,

    That and "Print Screen" is also lacking in XP/XP Pro (from a full A4 window). But I'm not about to go back as far as Win 98 to get it! :)

    Arie,

    I have no idea the size of your office, the size of your database records nor how complicated A4 is, but you can import it into Excel nicely. It's not the ideal solution of course but on occasion I'll do that for a partial database search for those that do not have A4 and use it that way.

    Since I am on a home network with a single A4 license, it won't print so that's my "work-around" on rare occasion. It's strictly a personal but large database and not setup general multi-user use other than myself.

  9. #9
    Member
    Real Name
    Phillip Strauss
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Johannesburg, South Africa
    Posts
    14

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Quote Originally Posted by Dave McClain View Post
    Arie,

    The major companies (Dell, Gateway, etc.) mass producing are not building new machines with XP/XP Pro. You can build a basic machine yourself or have a local computer shop do the same and install XP Pro on it.
    In South Africa we still get the Acer PC's with Win7 and XP-downgradeable DVD's :)

  10. #10
    Member
    Real Name
    Phillip Strauss
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Johannesburg, South Africa
    Posts
    14

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Quote Originally Posted by arie515 View Post
    I need the Alpha 4 applications on all of my desktop, for all employees.
    Relegating them to Windows 98 would be a "cruel and unusual punishment:.
    Windows XP (Professions?) would be a half bearable solution.
    Ideally I would like to install the latest OS possible, which will buy me a long breathing time before a need to upgrade, allowing employees to use the Alpha 4 application, as well as the regular latest Windows programs.
    For me, I selected Windows7, installed VirtualMode and it works great. We run Novell ConsoleOne, RconJ and other WindowsXP certified software. We earlier did had problems with OpenVPN but also now solved. Don't be to scared to test yourself (right-click and "runs as administration mode". I also have an Operation with 10PC's that still use Netware 4.12 with DOS Program (Property Administration), The new Windows Apps runs in Win7 and the Netware stuff runs in XP (required Client with Drive Mappings), Hope this Helps :)

  11. #11
    Member
    Real Name
    Dave McClain
    Join Date
    Dec 2000
    Posts
    94

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Quote Originally Posted by PhillipS View Post
    For me, I selected Windows7, installed VirtualMode and it works great. We run Novell ConsoleOne, RconJ and other WindowsXP certified software. We earlier did had problems with OpenVPN but also now solved. Don't be to scared to test yourself (right-click and "runs as administration mode". I also have an Operation with 10PC's that still use Netware 4.12 with DOS Program (Property Administration), The new Windows Apps runs in Win7 and the Netware stuff runs in XP (required Client with Drive Mappings), Hope this Helps :)
    Phillip,

    A4 V7/8 runs in a full window with Windows 7?

  12. #12
    "Certified" Alphaholic Ray in Capetown's Avatar
    Real Name
    Ray Hendler
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    South Africa
    Posts
    2,036

    Default Re: What is the best Windows to run Alpha4V8 application

    Dave
    I don't think so. WIN7 reports
    "This system does not support fullscreen mode"
    Biggest I've got is about 75%
    or a bit too big with Console 28 Maximised

Similar Threads

  1. Alpha4v8 to Windows Vista
    By springdale37 in forum Alpha Four Versions 7 and 8
    Replies: 6
    Last Post: 02-28-2014, 10:41 AM
  2. Installing Alpha4v8 in Windows 7
    By Nancy Berkowitz in forum Alpha Four Versions 7 and 8
    Replies: 3
    Last Post: 08-27-2011, 12:58 PM
  3. Does it run on Windows 7?
    By MRichard in forum Alpha Five Version 9 - Desktop Applications
    Replies: 44
    Last Post: 11-04-2009, 08:29 AM
  4. WAS does not run as a Windows Service
    By Steve Wood in forum Web Application Server v7
    Replies: 12
    Last Post: 01-10-2006, 03:26 PM
  5. Windows Run command
    By George Corder in forum Alpha Five Version 5
    Replies: 2
    Last Post: 01-30-2004, 04:00 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •