Alpha Software Mobile Development Tools:   Alpha Anywhere    |   Alpha TransForm subscribe to our YouTube Channel  Follow Us on LinkedIn  Follow Us on Twitter  Follow Us on Facebook

Announcement

Collapse

The Alpha Software Forum Participation Guidelines

The Alpha Software Forum is a free forum created for Alpha Software Developer Community to ask for help, exchange ideas, and share solutions. Alpha Software strives to create an environment where all members of the community can feel safe to participate. In order to ensure the Alpha Software Forum is a place where all feel welcome, forum participants are expected to behave as follows:
  • Be professional in your conduct
  • Be kind to others
  • Be constructive when giving feedback
  • Be open to new ideas and suggestions
  • Stay on topic


Be sure all comments and threads you post are respectful. Posts that contain any of the following content will be considered a violation of your agreement as a member of the Alpha Software Forum Community and will be moderated:
  • Spam.
  • Vulgar language.
  • Quotes from private conversations without permission, including pricing and other sales related discussions.
  • Personal attacks, insults, or subtle put-downs.
  • Harassment, bullying, threatening, mocking, shaming, or deriding anyone.
  • Sexist, racist, homophobic, transphobic, ableist, or otherwise discriminatory jokes and language.
  • Sexually explicit or violent material, links, or language.
  • Pirated, hacked, or copyright-infringing material.
  • Encouraging of others to engage in the above behaviors.


If a thread or post is found to contain any of the content outlined above, a moderator may choose to take one of the following actions:
  • Remove the Post or Thread - the content is removed from the forum.
  • Place the User in Moderation - all posts and new threads must be approved by a moderator before they are posted.
  • Temporarily Ban the User - user is banned from forum for a period of time.
  • Permanently Ban the User - user is permanently banned from the forum.


Moderators may also rename posts and threads if they are too generic or do not property reflect the content.

Moderators may move threads if they have been posted in the incorrect forum.

Threads/Posts questioning specific moderator decisions or actions (such as "why was a user banned?") are not allowed and will be removed.

The owners of Alpha Software Corporation (Forum Owner) reserve the right to remove, edit, move, or close any thread for any reason; or ban any forum member without notice, reason, or explanation.

Community members are encouraged to click the "Report Post" icon in the lower left of a given post if they feel the post is in violation of the rules. This will alert the Moderators to take a look.

Alpha Software Corporation may amend the guidelines from time to time and may also vary the procedures it sets out where appropriate in a particular case. Your agreement to comply with the guidelines will be deemed agreement to any changes to it.



Bonus TIPS for Successful Posting

Try a Search First
It is highly recommended that a Search be done on your topic before posting, as many questions have been answered in prior posts. As with any search engine, the shorter the search term, the more "hits" will be returned, but the more specific the search term is, the greater the relevance of those "hits". Searching for "table" might well return every message on the board while "tablesum" would greatly restrict the number of messages returned.

When you do post
First, make sure you are posting your question in the correct forum. For example, if you post an issue regarding Desktop applications on the Mobile & Browser Applications board , not only will your question not be seen by the appropriate audience, it may also be removed or relocated.

The more detail you provide about your problem or question, the more likely someone is to understand your request and be able to help. A sample database with a minimum of records (and its support files, zipped together) will make it much easier to diagnose issues with your application. Screen shots of error messages are especially helpful.

When explaining how to reproduce your problem, please be as detailed as possible. Describe every step, click-by-click and keypress-by-keypress. Otherwise when others try to duplicate your problem, they may do something slightly different and end up with different results.

A note about attachments
You may only attach one file to each message. Attachment file size is limited to 2MB. If you need to include several files, you may do so by zipping them into a single archive.

If you forgot to attach your files to your post, please do NOT create a new thread. Instead, reply to your original message and attach the file there.

When attaching screen shots, it is best to attach an image file (.BMP, .JPG, .GIF, .PNG, etc.) or a zip file of several images, as opposed to a Word document containing the screen shots. Because Word documents are prone to viruses, many message board users will not open your Word file, therefore limiting their ability to help you.

Similarly, if you are uploading a zipped archive, you should simply create a .ZIP file and not a self-extracting .EXE as many users will not run your EXE file.
See more
See less

'Alpha Five Printer' (for creating PDF, RTF and HTML output) is not installed.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • 'Alpha Five Printer' (for creating PDF, RTF and HTML output) is not installed.

    Anyone have ideas I am out of them.
    I have a brand new Windows 2019 VPS running AlphaAnywhere that was installed via the Universal Installer And it seems the Alpha Printer was not installed.
    I have tried (several times) installing the Printers manually from "C:\Program Files (x86)\Alpha Anywhere Application Server\AmyuniV5\InstallAmyuniPrinters.exe" ... Nothing
    Yep used the "Run as Administrator" option ... Nothing

    I have followed the instruction that were in the release notes (from years ago I might add)

    Report did not print. Error reported was:
    Report Server: 'Alpha Five Printer' (for creating PDF, RTF and HTML output) is not installed. Re-install Alpha Anywhere Application Server at line: 27


    The error indicates that the Amyuni Printer Driver (also called the 'Alpha Five Printer') did not install properly on your server machine when the Alpha Anywhere Application Server was installed.

    Here are some things you can check to resolve the problem:



    That indicates the print driver did not install. This can happen for a couple reasons.
    1. If you were not logged in as an administrator when the Application Server was installed the driver may not have installed.
    2. The driver may have installed, but isn't assigned to a port.
    3. The Application server is running under a system account
    4. The server is running under Server 2012 or Win 8 and the Windows Print Spooler is not running


    The first issue can be checked and corrected fairly easily. Log onto the server machine with administrator rights. Open the "Devices and Printers" from the Windows control panel and see if the driver for "AlphaFivePrinterV4p5" is installed. If it is, then open the "Printer Properties" and verify the printer is assigned to a port. Normally, it is assigned to a NUL port.
    If the printer isn't listed, open Windows Explorer or My Computer, and look for the folder that contains the Alpha Anywhere Application Server program. It would normally be at:


    C:\Program Files (x86)\a5V12 ApplicationServer

    Find the subfolder named "AmyuniV4" and find the file "InstallAmyuniPrinters.exe". Right click on the file and select to "Run as Administrator". A window should open showing the progress. If it fails to install, check any error message. If it fails, the last issue may be the problem as Windows may not install any print driver if the spooler is not running.

    If the driver is installed, or installs correctly, then the problem may be is the user rights. If running the Application Server as a service with any, or under AlwaysUp, make sure the user login is not the "Local System Account". That account does not normally have printing privileges. Is is best to run the program under a user with full administrator rights
    I have followed all the steps and not apply or fix my issue.

    Here is a bit of a walkthrough of it all. https://www.screencast.com/t/RX0aVEwOlCoG

    Any and all advice would be gratefully received.

    Thanks in advance

    Bruce


    You do not have permission to view this gallery.
    This gallery has 1 photos.

  • #2
    Did you see

    PDF Reports -The default manner for creating PDF reports has changed. Previously PDF reports were created using the Amyuni printer driver. Now, the Amyuni printer driver is no longer.
    For desktop applications you can control whether PDF reports should still use the Amyuni printer driver by going to the View, Settings menu option and then in the Preferences section set the option for PDF to Yes. The default setting is No (meaning do not use the Amyuni printer driver).

    In the V4.6.2.6 release notes?

    Comment


    • #3
      Originally posted by armasoft View Post
      Did you see

      PDF Reports -The default manner for creating PDF reports has changed. Previously PDF reports were created using the Amyuni printer driver. Now, the Amyuni printer driver is no longer.
      For desktop applications you can control whether PDF reports should still use the Amyuni printer driver by going to the View, Settings menu option and then in the Preferences section set the option for PDF to Yes. The default setting is No (meaning do not use the Amyuni printer driver).

      In the V4.6.2.6 release notes?
      Thanks, but this is a Web App

      Comment


      • #4
        The note doesn't claim to be specific to Desktop, only that you can change the default behaviour in Desktop. I'd be amazed if Alpha changed something like this for Desktop only given the lack of other enhancements for the platform.

        Comment


        • #5
          I'm following this thread and have just set the option for PDF to "yes". Does this change need to be sent to the server? I've changed, saved, and uploaded the component involved. The report is set to be available for all users. I'm still seeing the same problem.

          Thank you,

          Rob

          Comment


          • #6
            I solved this problem by creating the report from the Web Objects Control Panel instead of the "regular" Control Panel.

            Comment

            Working...
            X